Couturens hemligheter

I söndags var jag, tillsammans med mamma och Eppos mamma på utställning. Jag hade aldrig hört talas om Sven-Harrys konstmuseum tidigare så det var väldigt kul att få se och uppleva. Utställningen sätter ljuset på det mytomspunna haute couture- modet och dess roll i dagens modeklimat samt vilka riktningar couturen kan ta i framtiden. Utställningen har tagit två år att få ihop vilket är helt sjukt, men man kan också förstå det med tanke på alla fantastiska kreationer. Den innehåller couture-plagg från internationella modeskapare som Balenciaga, Balmain, Castillo, Louis Vuitton och Stéphane Rolland samt svenska kreatörer som Pär Engsheden och Bea Szenfeld. Bea är så jävla cool! Likaså skaparna från Beckmans. Jag är så imponerad av vad de kan åstadkomma. Det var väldigt kul att lära sig mer och få en inblick i couturen.

Det var fullt hus på den guidade turen

Jag fastnade för Beckmans studenter. Helt sjukt coola grejer!! Det tar ut svängarna mycket, men jag älskar det. Som dessa byxor ovan, de skulle jag vilja ha. En grundidé med hela utställningen är att lyfta frågor kring couturens relevans i dagens modeklimat och hur det traditionella hantverket kan förenas med framtida krav på hållbarhet och materialförnyelse. Detta gestaltas i alltså av studenterna från Beckmans Designhögskola. Under ledning av Pär Engsheden (som skapat många av de andra klänningarna på utställningen) har elva studenter skapat kreationer enligt couturens regler, som alltså ger en bild av hur framtidens formgivare tolkar couturen som hantverk och uttrycksform. Så sjukt häftigt!!

Jag tyckte också väldigt mycket om den här klänningen och skulle absolut vilja bära den. Här kan ni läsa mer om varje skapelse!

Och sist, men absolut inte minst, fantastiska Bea Szenfeld. Jag slutar aldrig förvånas över hennes egenskaper och verk. Hur gör hon!? Jag kommer ihåg för några år sedan när vi satt i hennes ateljé och klippte som galningar inför hennes modevisning med en hel kollektion av papper. Jag är så otroligt imponerad över hennes arbete, hon sliter som ett djur med varje kreation. Vi satt då och klippte utifrån olika mallar hon skapat till varje liten bit. I timmar. Och då var jag där en pyttepyttepyyttteeee liten del av processen. Det går inte att ta in hur mycket tid som ligger bakom. På utställningen stod den här och lös upp hela rummet. Jag tappar hakan varje gång. Heja Bea, du är grym!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *