Mer än var tredje damallsvensk spelare har utsatts för sexuella trakasserier.

i

Ser ni vad det står på de här bilderna? Ser ni hur jävla sjukt det här är? Förstår ni hur jävla sjukt det här är?! Jag kan knappt tro mina ögon. Jag hade hoppats att det inte skulle vara såhär eller se ut såhär. Jag vet samtidigt att det är såhär och jag vet många personer som varit med om det. Det är hemskt. Det är fruktansvärt tragiskt. Hur ska man kunna prestera på elitnivå när man lever i förhållanden som dessa? Eller på vilken nivå som helst för den delen. På samma sätt som att detta gör mig mörkrädd och förtvivlad gör det mig också glad och stark. Ett av höstens många upprop i kölvattnet av #metoo kom från sportens värld där flera tusen idrottskvinnor skrev på #timeout för att protestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det är inte bara i sportens värld utan detta är vanligt överallt. Förr eller senare kommer det att brista på ett eller annat sätt. Bägaren kommer rinna över. Vilket den har gjort.

Jag var själv med och gjorde den här enkäten som vi fick skickat till oss från Fotbollskanalen. Ni kan också läsa mer om den där. Jag fyllde själv i att jag varit med om det. Jag kommer aldrig glömma det heller. Jag var mycket yngre då och kan idag se tillbaka på det som att jag inte förstod vad som hände då. Som tur är lyckades jag komma undan väldigt lindrigt. Jag vet de som inte gjort det och det gör mig jävligt ledsen. Det gör ont i mig. Det är så jävla hemskt att personer i maktpositioner utnyttjar det och tror att de kan bete sig hur som helst. Fy fan vad äckligt!! Jag spyr på det och mår illa bara jag tänker på det. I de fallen jag vet har det varit män. Detta kanske också för att det är männen som dominerar fotbollen, även damfotbollen, därför dominerar de också enkäten. Tyvärr är det också detta som blir problemet. Om de nu sitter på maktpositioner är det kanske inte heller så konstigt att frågan inte dyker upp hos dem. Jag själv skulle aldrig våga ta upp det till någon direkt i organisationen med rädsla av att bli “påkommen” av den personen jag “satte dit”. Jag litade inte på de som satt och “bestämde”. Jag kände inte att jag kunde berätta för någon i förtroende. Hur sjukt är inte det?! Jag var “rädd” att förstöra den här människans liv och jobb. Ni hör ju hur jävla snedvridet det låter, men exakt så tänkte jag. Jag var också jätterädd för att personen skulle förstöra hela min fotbollskarriär. Att på något sätt vända det till något helt annat och skylla ifrån sig, antagligen till och med lyckas med det för ingen skulle tro en ung tjej som mig framför en vuxen man. Efter det skulle han kunna göra vad som helst som stod i hans makt. I HANS MAKT. Han hade den makten. Jag var nobody i jämförelse… som tur är har den personen och fler åkt fast. Så jävla rätt. Fy fan för er!

Jag är trött på att det ska va såhär och jag tänker inte längre tolerera att människor beter sig hur som helst. Det är slut med det. Det är fan inte okej. Jag är så stolt över alla kvinnor (och män) som berättar om sina historier. Som säger nej och sätter stopp. Detta är allvarligt, detta är vardag för en del och så får det absolut inte vara. Vi måste hjälpa varandra i detta och framförallt människor som är svagare för att få slut på det. En för alla, alla för en. Jag har alltid varit ganska stark i mig själv och kunnat säga nej, de finns de som inte är det och som inte vågar. Jag förstår det. Jag är också en person som vill vara andra till lags och inte skapa dålig stämning, därav också anledningen till att jag har svårt att säga nej. Jag tror också det var därför jag hamnade i situationen som jag gjorde. Jag var trevlig. Jag var glad. Jag visade att jag var tacksam. Jag var förväntansfull. Detta utnyttjades. FY FAN!!! Jag vet själv hur svårt det var och hur dåligt samvete jag hade. Fattar ni det, JAG hade DÅLIGT SAMVETE. Hur jävla sjukt är inte det?! Jag kände mig dum och tråkig. När jag ser tillbaka på det idag blir jag förbannad. Jag var inte det då. Jag förstod typ inte. Jag var ung. Jag hade kommit till en ny klubb och ville inte gå miste om den stora chansen… ska man då som person i maktposition utnyttja det?! Fan heller!!!

Jag är så glad och tacksam över att det blir uppror. Att människor säger ifrån inom alla olika områden där sexuella trakasserier är en vardag. Om man ska se något väldigt positivt med hela #metoo-revolutionen är att vi kan ändra på kulturen. Fotbollen har precis som många andra institutioner mycket arbeta att göra, men jag hoppas att detta gör att det blir lättare att lyfta frågan. Idag är det något vi pratar öppet om och vågar berätta mer om vilket är väldigt bra. Jag hoppas att de 79% som inte tycker att man arbetar med det här inom sin klubb kommer minska drastiskt. Detta är absolut något man borde jobba väldigt mycket mer med med tanke på att det är vanligare än vad jag tror många trott. Jag hoppas också att all mediauppbåd får det att sluta och får folk att börja inse. De skyldiga ska inte få komma undan. Det är slut med det. Nu får det fan vara nog!!!

(Förlåt alla mina svordomar men ibland vill man bara skrika ut och det är svårt att hantera i text)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *