#VARJEFLICKA

Detta är ett väldigt speciellt inlägg att skriva på så många sätt. Jag blir arg samtidigt som jag blir väldigt ledsen, samtidigt är jag väldigt glad och tacksam för kvällen jag fick vara med om häromdagen tillsammans med Läkarmissionen på Internationella Kvinnodagen.

Förra veckan bjöd alltså superduon Anja och Alexandra in till en intim middag på Ulriksdals Wärdshus tillsammans med Läkarmissionen för att uppmärksamma deras kampanj #varjeflicka.

Det är konstigt att stå och le när man vill lyfta en kampanj som denna. Jag vill ändå försöka hålla humöret uppe för att på något sätt påvisa att vi gör det för en bra sak och jag vill uppmuntra er till att bidra. Syftet med kampanjen är att stoppa könsstympning som är ett fruktansvärt övergrepp som orsakar livslångt lidande. Trots att det är förbjudet i många länder sker det fortfarande på grund av en så stark tro och tradition. En tro som innebär att en kvinna varken kan utbilda sig, gifta sig eller skaffa familj om hon inte är könsstympad. Det är enligt dem den rätta vägen för en flicka som vill bli vuxen kvinna och betyder att ungefär 2 miljoner barn utsätts varje år. 2 miljoner!!!!!

Det var trots detta en väldigt fin och trevlig kväll med starka kvinnor som inspirerar mig dagligen med påminnelsen om att vi tillsammans kan göra skillnad.

Under kvällen uppträdde Isa live vilket gav en sjukt mäktig stämning i rummet. Jag fick rysningar i hela kroppen. Det är något speciellt med liveuppträdande när det är så få personer i rummet på något sätt. Det känns verkligen på riktigt.

Läkarmissionen arbetar hårt tillsammans med deras partner i Kenya för att förbättra situationen för flickor på landsbygden. Där pågår könsstympningen traditionellt under några veckor på höstterminen och en viktig del av projektet är att ordna läger där flickorna kan vara trygga under den kritiska perioden. På lägren får de träffa andra tjejer som är i samma situation, lära sig om integritet, självkänsla och om hur kroppen fungerar. Parallellt med lägren jobbar man också med att förändra samhällets och föräldrarnas syn på könsstympning, och de flickor som inte kan återvända hem får istället komma till ett skyddat boende.

Vi fick se en film om detta och jag har verkligen inte haft koll på detta tidigare, hur brutalt det går till och hur fruktansvärt det är. På bilden ser ni hur det ser ut inför ett ingrepp och vad som används. Inga skalpeller, smärtstillande eller bandage utan en rostig kniv, lite örter och majsmjöl för att stoppa blödningen. Detta gör så fruktansvärt ont i hela kroppen att se och höra om. För oss är det så självklart, vi vet att en flickas lycka, framgång och framtid inte sitter i blygdläpparna. Vi vet att detta är SÅ FEL på alla sätt och vis, men där borta är det något man bör göra för att bli vuxen och accepteras.

Vad önskar jag att ni kunde bidra med precis som vi gjorde under kvällen och som jag kommer uppmuntra alla till att göra? Jag önskar att ni kunde hjälpa till i kampen mot könsstympning. För endast 200kr kan vi ge plats för en flicka på ett läger. 200kr!!!! Det är ingenting för att förändra en flickas liv. Jag hoppas verkligen att ni vill vara med i detta och hoppas även att ni kan sprida budskapet vidare. Detta måste få stopp. Det måste ske en förändring och vi kan verkligen hjälpa till.

Om du swishar valfritt belopp till 90 00 217 och märker betalningen #varjeflicka så kan du ge en flicka plats på lägret. 200kr ger som sagt en plats. Vill du bidra med mer vore det fantastiskt.

Tack för din hjälp <3

 

2 reaktioner på “#VARJEFLICKA”

 • Martin says:

  Heej!!

  Kanonbra angagemang, Petro!! ☺

  Jag förstår att det känns “kluvet” för dig. Du lyfter fram ett viktigt och svårt ämne samtidigt som du vill vara glad. Du beskriver på ett bra sätt hur du känner och tänker.
  Jag kommer att sätta in pengar givetvis!

  Kram Martin ❤

 • Martin says:

  Hej, igen…

  Nu kan en flicka och hennes kompis få komma iväg på lägret!! ❤❤

  Kram Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *