DÖD ÅT MENS!!!

 
 
 
 

VARNING FÖR OVÅRDAT SPRÅK!!

I stunder som dessa HATAR jag att vara kvinna, något jag annars är otroligt stolt över att vara. MENSVÄRKEN FRÅN HELVETET slog till. Varför i helvete ska den finnas för?! När den är som värst och man är på gränsen till att svimma vill man bara sjunka genom jorden. Den brukar inte alltid vara så extremt i sin smärta at first, men sen kan det bara smälla till, som idag, man får panik. PANIK!! Jag blir tokig på den, vill skrika åt den eller desperat be den lämna mig. Det känns som miljontals knivhugg i magen ner mellan benen. Skönt va?! NEEEEJ!! NEJ NEJ NEJ!! Jag vill slänga av mig allt på kroppen för att sluta svettas samtidigt som jag vill krypa in under minst tio duntäcken för att få bort alla rysningar som smärtan ger.

JAG HATAR att den som idag ska påverka mig så mycket att jag inte kan träna. Att jag inte kan utföra mitt jobb. När man laddar en hel dag för att få träna, för att få springa ut på den gröna mattan och få göra det man älskar. När man försöker leva så rätt som möjligt för att kunna prestera så bra som möjligt hela tiden, då blir man jävligt ledsen, arg och besviken när mensvärk smäller till som världens hårdaste knytnävesslag i magen och däckar en totalt. Bara förstör. Jag har liksom svårt att bara acceptera det. Istället ligger man där i fosterställning på golvet i omklädningsrummet, näst intill hallucinerar med en kylpåse på magen för att försöka dämpa smärtan. Värktabletter hjälper inte, haha, helt meningslöst tydligen. GE MIG BEDÖVINGSSPRUTA ELLER NÅGOT JÄVLIGT MYCKET STARKARE!! Som oftast biter man ihop, man bara kör och tar sig igenom det, men ibland säger det bara stopp, benen viker sig, magen viker sig, allt viker sig. Har jag inte så ont som jag hade idag så jag inte kan stå upp skulle jag aldrig säga att ”jag har mensvärk så jag hoppar träningen”. Det känns skitmesigt och patetiskt att inte kunna stå emot lite magsmärtor, typ. Varför ska man behöva känna så? Idag kunde jag inte stå upp för att jag hade så ont, ändå låg jag med ångest på det kalla golvet och kände mig så patetisk för att jag inte kunde bita ihop och köra.

Ämnet idrott och mens har lyfts upp av idrottsprofiler de senaste dagarna därför tänkte jag att jag kunde dra mitt strå till stacken och berätta om hur prestation och ett träningspass faktiskt kan påverkas. Ja, det rentav uteblir. FAN OCKSÅ!! Hur kan detta vara tabu att prata om inom idrotten? Det är en del av vår vardag som återkommer en gång i månaden. Jag skulle vilja se mer forskning. PMS exempelvis, det är ett tillstånd som 30 procent av kvinnor har och som kan liknas med en lättare depression. Man blir nedstämd, får koncentrationsstörningar och sover dåligt. PMS kan ge sänkt koncentrationsförmåga och trötthet. Skulle man göra en större studie kanske man kommer fram till att det sänker prestationen och ökar skaderisken, vilket gör att man kan undvika skador. Detta är något som skrämmer mig med tanke på att jag haft två korsbandsskador och det har gjort jättemycket studier på just den typen av skador. I resultatet visade det sig att väldigt många av de kvinnor som dragit sitt korsband hade mens samtidigt.

Det som är riktigt skrämmande är just att det inte finns tillräckligt med studier för att vi är kvinnor och pengarna därför inte finns. FY FAAAAAN VAD DÅLIGT!! Inte nog med att vi ska utstå olidliga smärtor som kvinnor, typ föda barn och ha mensvärk, utan också för att vi är kvinnor finns det inte tillräckligt med resurser för att undersöka det och hjälpa oss. HELT JÄVLA OTROLIGT!! Jag läste lite om det här;
– 42 procent av svenska kvinnor som tränar regelbundet undviker träning minst en dag under menstruationen.
– 22 procent har träningsuppehåll i tre dagar eller mer varje månad vid mens.
– 49 procent av kvinnorna i just den undersökningen uppger att de uteblir, eller uteblev, från skolans idrottslektioner på grund av mens.
– 35 procent uppger att de oroar sig för att blöda mer om de tränar under sin menstruation.
– 23 procent av kvinnorna säger sig inte ha tillräckligt med kunskap kring förändringarna i kroppen under menstruationscykeln.
– 21 procent av svenska kvinnor vet inte hur man kan anpassa sin träning under menstruationen.

Detta är ju helt sjuka siffror! Som sagt, man är van vid att bara köra på tills det brister, typ. Det tar däremot inte bort det faktum att det faktiskt kan vara farligt och det oroar såklart. Föreligger det en skaderisk vid mensturation? Påverkar det förmågan att träna? Ska man kanske tänka annorlunda för att underlätta någonting etc? Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan det finns mer fakta när det gäller träning och mens. Jag såg också att Libresse har inlett ett samarbete med den brittiska forskaren och långdistanslöperskan Georgie Bruinvels. Hon tänker studera hur menscykelns olika faser påverkar träningsresultatet, både för motionärer och elitidrottare. Bruinvels hoppas kunna få fram vilka kvinnor som riskerar att få järnbrist (anemi) om de tränar under sin mens. Jag vet att jag är en av dem. Jag får anledning att återkomma i ämnet helt enkelt..

Hur som helst. Ni ska vara glada ni som slipper mensvärken, det är förjävligt. En stor del av livet verkar, av mina 26 år att döma hittills, gå ut på att lära sig leva med saker som skaver, att ta sig igenom motgångar och lära sig hantera dem. Ett läkande hjärta, en sjukdom, sårade människor, oönskade händelser, döden. Jag har lärt mig att hitta lösningar på det mesta och kommer som oftast ut som en starkare person på andra sidan. Jag försöker hela tiden hitta nya knep för att lyckas, för att må bra och bli mitt bästa jag. Mensvärk är en sådan sak som bara inte går att kontrollera när den väl har bestämt sig. Jag hatar känslan att inte kunna påverka, att känna mig helt totalt värdelös och meningslös, som idag. Min tid på månaden är här, MED STORMSTEG!! Så nu är det bara att ta sig igenom den. Kämpa kämpa Nella! Alla människor bär på smärta i olika former. Alla. Även om jag vet om det, kan jag inte låta bli att önska bort just mina smärtor eller jobbiga saker såklart. Jag vet att de säkert skulle ersättas med nya, men det kan inte hjälpas. Jag önskar i alla fall att de bara försvann. Jag önskar så gärna att mens inte fanns. Jag tycker att det är totalt meningslöst. Ny dag imorgon, nya tag och nya möjligheter… DÖD ÅT MENS! Därmed basta.

Mvh utslagen tjej som är allmänt trött på att ha mensvärk och tycker det är totalt meningslöst att det kom till från första början. 

 

2 reaktioner på “DÖD ÅT MENS!!!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *