10 SÄTT ATT SE FRAM EMOT FRAMTIDEN


Började morgonen med frukost och föreläsning som Resumé bjöd in till. Superkul!
 
Först ut var Johanna Snickars som är kommunikationschef på Microsoft

Hon pratade framförallt om varför hon tycker äventyr är bättre än en MBA. Väldigt intressant. Jag förstår henne verkligen. Hon sa själv att hon aldrig varit så ledig från jobbet, men att hon heller aldrig har fått så bra feedback och resultat på jobbet. Jag tycker det är skithäftigt och för mig går det hand i hand. Precis som hon själv sa, “hade jag pluggat MBA och jobbat heltid samtidigt hade jag säkert inte varit en trevlig kollega eller chef, inte heller presterat så bra och haft energi till jobbet”. När hon istället satsat mer på att upptäcka, uppleva och utmana sig själv inom andra områden har det fått henne att tänja på sina gränser och våga mer än förut. Hon vågar satsa och hon har större självförtroende än någonsin. Jag bev väldigt inspirerad och motiverad till att i framtiden göra detsamma. Att uppleva mer och ta mig an utmaningar som utvecklar mig som människa. När man åstadkommer något man kanske inte trodde att man kunde växer man ju enormt mycket som människa. Jag älskar utmaningar! 

Johanna har gått denna utbildning. Det tas ut 10 killar och 10 tjejer varje år. Jag hade ingen aning om att den fanns men detta är absolut något jag skulle vilja satsa mer på sedan när jag lägger fotbollsskorna på hyllan. Tänk vad häftigt att få se så mycket av världen, att ta sig an häftiga och utmanande uppgifter och faktiskt övervinna sina rädslor eller bara gå utanför sin trygghetszon. 
 
Näst på tur var Johan Norberg. SHIT VILKEN HÄFTIG OCH IMPONERANDE MÄNNISKA!!
 
Han tog mig med storm, verkligen. Vilken pondus och vilken kunskap han besitter. Jag ser verkligen upp till människor som honom. Han kan så otroligt mycket och är så påläst. Jag satt som fastklistrad och lyssnade ivrigt. Han sa så mycket bra saker, dels sådant man egentligen redan vet men bara behöver bli påmind om, men också annat man faktiskt inte hade en aning om eller bara inte tänkt på. Han pratade framförallt om “varför världen bara blir bättre, men vi människor bara mår sämre”. Så oerhört intressant! Han har läst väldigt mycket historia och pratade om hur världen och våra liv utvecklas. Hur vi hamnat där vi är idag och hur det faktiskt påverkar oss. 
 
Det mönster som framträder är att fantastiska saker händer när människor är fria att utforska ny kunskap och ny teknik och att sprida resultatet med varandra, över gränser. Däremot inträffar katastrofer när vissa tar sig makt att sabotera dessa frivilliga samarbeten. Ska framstegen kunna fortsätta måste vi tro på friheten och misstro överheten. Många tror idag att hela världen kommer gå under och att det hela tiden blir värre och värre. Det ligger också i människans DNA. Vi vill läsa om dåliga saker, vi vill ha koll och söker oss till det. Det är för att man hela tiden är på sin vakt, flykt- och kamprespons eller fight-or-flight response är en överlevnadsmekanism som innebär att man instinktivt vid viss stimuli antingen flyr eller kämpar. Aktiveringen av stressaxeln har till funktion att försätta människan i beredelse att antingen bemöta stressorn (kamp) eller ha energi att undkomma (flykt). Vi vill ha koll, vi vill ha kontroll, därför söker vi oss till det som är dåligt och tror att hela världen ska gå under för det är det som alla huvudnyheter säger. Människan är ett oroligt släkte. Vi missar ofta framsteg och delar främst det värsta vi hör talas om, därför vaknar vi varje morgon med skräck i våra flöden och stresshormoner i blodet. Rädda människor är inte frihetliga och toleranta, utan ropar på starka män – en Chávez, en Putin, en Trump – för att ge dem trygghet och offra syndabockar. Makten älskar rädda människor, särskilt om vi är rädda för varandra.
 
Med all sin fakta fick han ändå mig att känna mig så mycket tryggare vad gäller just detta och han har på många sätt rätt, sen förstår jag också att det är väldigt komplext. Jag har också för lite kunskap för att kunna hålla med till 100% om det han säger, även om jag såklart vill tro och hoppas att allt han säger är sant. Men, det gav mig en tankeställare. Paradoxalt lever vi idag i den bästa tiden för mänskligheten. Johan berättade om hans historieanalyser och studerande där han mött dramatiska år. Tullmurar, rasism, eurokris, skulder och arbetslöshet. Arabisk vår, Mellanösternkaos och terror. Ändå har de mänskliga framstegen fortsatt. Trots alla kriser skapades nästan 20 procent av allt välstånd mänskligheten någonsin har uppnått under de åren. Vi har fått historiens mest avancerade redskap för att resa, kommunicera, lära oss och bota sjukdomar. Människor lyfts ur extrem fattigdom. Barnadödligheten har minskat så mycket att det är som om vi varje dag undviker två flygkrascher. Krig har minskat med tre fjärdedelar från förr i tiden och naturkatastrofer minskat med 90% chans än tidigare. (Detta tagit från vad Johan sa, därför har jag ingen faktalänk på allt)
 
Det handlar mycket om att man måste sätta allt i sin kontext, vilket är så sant. Det är så sant när han säger det. Det borde i artiklar om katastrofer som händer på något sätt hänvisa till en kontext eller faktaruta som också visar på den positiva utvecklingen som sker inom samma område. Med utvecklingen har vi också fått tillgång till kommunikationsmedel som gör att allt går ofantligt snabbt och man kan få tillgång till enormt mycket information. Den kanske största förändringen handlar om hur vi tar till oss och sprider kunskap. Information har på nolltid gått från bristvara till överskott. I dag kan vem som helst tala till en potentiell masspublik. Det är en underbar utveckling, men innebär också problem. Vi är alla journalister och redaktörer idag och då måste vi också ta ett journalistiskt ansvar. Du är varje dag med och skapar den världsbild som avgör hur de kommande åren ska bli. Vad är det för historier du sprider? Vet du att det är korrekt och relevant eller låter det lite för bra för att vara sant? Vem är källan och vad har hen för agenda?
 
Det finns gott om statistik som stödjer det han säger, åtminstone i ett holistiskt perspektiv, men jag förstår också att det fortfarande är ett helvete att leva för många miljoner människor. Det ska som sagt bli väldigt intressant att dyka djupare i detta. Det ska bli väldigt spännande att läsa hans bok och få bättre insikt och förståelse. Grym start på dagen hur som helst, väldigt lärorikt och utvecklande!
 
Johan har skivit boken ”Framsteg”, som är uppdelad i tio kapitel där han argumenterar för att världen har blivit bättre. Det gäller mat, sanitära förhållanden, medellivslängd, fattigdom, våld, miljö, läs- och skrivkunnighet, frihet, jämlikhet och den förväntade framtiden för nästa generation. 
 
 
Jag köpte såklart boken och ser mycket fram emot att läsa den!
 
 
Solisar CHIMI // Klänning ACNE //Byxor och Jacka H&M // Skor ADIDAS YEEZY
 
Idag är vi egentligen lediga från träning men jag ska iväg och köra lite eget med Hugo. 
Älskar att köra lite extra med bollen och fokusera på det man behöver utveckla. 
Senare idag kommer Eppo ÄNTLIGEN hem!!!! SAKNAR IHJÄL MIG!!!
 
Toppenbra start på den här dagen och helgen!
 
Puss och kram
 
 

1 reaktion på “10 SÄTT ATT SE FRAM EMOT FRAMTIDEN”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *